Rólunk

A „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület 1997-ben alakult. A szervezetünk célja hogy a nagyvázsonyi és a környékbeli fiataloknak hasznos szabadidő eltöltést biztosítsunk, felkaroljuk a csellengőket, valamint támogassuk alulról jövő kezdeményezéseiket falunkban és minden olyan fórumon, ahol lehetőségünk adódik. Feladatunknak tekintjük a fiatalok érdekképviseletét is. Tagjai vagyunk a regionális és országos szervezeteknek, szövetségeknek.

Egyesületünk Teleházat működtet 1999 óta. Szervezetünknek három főállású alkalmazottja van. 5 fiatal az Európai Önkéntes Szolgálat keretében szolgál nálunk. Alapításunk óta kiemelt figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű fiatalokra, különösen a roma/cigány származású fiatalokra.

Helyi, megyei, regionális és nemzetközi rendezvényeket szerveztünk, valamint képzéseket, ifjúsági cseréket, rövid tanulmányutakat és szemináriumokat. Egyesületünk Európai Önkéntes Szolgálat hálózatban küldő és fogadó szervezet. 2004 óta az Unióhoz való csatlakozásunkkal az EuroMed programba is bekapcsolódhattunk.

2009-ben és 2013-ban a Fiatalok a Világban; 2017-ben és majd 2018-19-ben is az Erasmus+ program keretében egyesületünk koordinál öt alkalommal 1-1 éves Európai dél-amerikai programot, foglalkoztunk a fenntartható fejlődéssel távol-keleti és fekete afrikai szakemberekkel is. 2009-től – 2014-ig az Élethosszig Tartó Tanulási Programba is bekapcsolódott szervezetünk.

2013-ban nyertünk egy TÁMOP-os pályázatot és a „Hátszél” Tanodát működtettük 20 hónapig.

Két évtizedes munkánk során törekedtünk, arra, hogy településünket és a Fekete Sereget ne csak helyben, hanem a régióban, hazánkban és a határokon túl is megismerjék. Különösen nagy öröm számunkra, hogy nemzetközi munkánk során 54 országban négy kontinensen mutatkozhattunk be és arra is, hogy egyesületünkhöz 54 országból látogattak el fiatalok és velük foglalkozó ifjúsági szakemberek.

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében 2006 májusa óta 2020. május 1-ig. 164 önkéntest fogadtunk Nagyvázsonyba 22 országból 4 kontinensről és 190 magyar fiatalt küldtünk 30 országba négy kontinensre.

Amennyiben szeretnél a Fekete Seregről többet tudni, akkor keress minket a következő elérhetőségek valamelyikén:

Munkatársaink

Kandikó Rita

elnök, nemzetközi projektek koordinátora

+ 36-30/423-9737

Gyovai Ferenc

ifjúságsegítő

Németh Ágnes Kira

mentor