Orleans-ban jártunk

Németh Kira rövid összefoglalója a „Pop Mind” rendezvényről

 

2021. október 4.én A Fekete Sereg 2 belső és két ” tiszteletbeli” tagja ült repülőgépre, hogy 4 napot töltsön Franciaországban, ebből két igen intenzív szakmai napon Orleans-ban,  Franciaországban, Az Erasmus+ program támogatásával létrehozott „COOPTERR”  projekt keretében.

A COOPTER nem más, mint stratégiai partnerség a felnőttképzésben, amelynek az együttműködés a célja kulturális, szociális és szolidaritási szférákban. 6 európai ország, Román, Portugál, Luxemburg-i, Olasz, Francia és Magyar ( Fekete Sereg) delegációk találkoznak, vesznek részt kortárs képzéseken,  mindig más ország szervez konferenciát és 2 éven át  dolgoznak együtt, ki-ki a saját készségeit erősítvén. A rendezvény fő célkitűzése egy hálózati rendszer, melyen belül együttműködnek a résztvevő szervezetek, gyakorlataikat és módszereiket megosztva és terjesztve, ezzel segítve a szakemberek és az önkéntesek területi együttműködési gyakorlatát. Így jutottunk el mi is, az említett országok képviselőivel együtt a Pop Mind Fesztivál színes programsorozatához, hogy a több dimenzió társulhasson, tanuljunk egymástól, fejlődjenek mind emberi, mind szakmai kapcsolataink.

 

 

A Pop Mind rendezvénysorozat 200 résztvevőt számlált a mi, nagyjából 20 fős külföldi csoportunkat is magába foglalva.  Mottó:  ” Kultúrák, közösségek és szolidaritás”

Számos témakörrel foglalkoztunk ez alatt a pár nap alatt, s mivel francia nyelvű előadásokat hallgattunk, két szinkrontolmács folyamatosan dolgozott azon, hogy minél több információt szívhassunk magunkba a jelenlegi franciaországi állapotról, jövőképükről, emellett  Európa jövőjéről  a „plurális gazdaság”, „részvételi demokrácia”,”területek és együttműködés” és „fenntartható fejlődés”, területeken.

Nem egyszerű témakörök fejtegetéseinek voltunk szem-és fültanúi, közvetlen és közvetett résztvevői, francia kollégáink és előadóink nagy hévvel de roppant szenzitíven boncolgatják a témaköröket amellett, hogy a végső konklúziót mindenki saját tapasztaltai által vonhatja le. Mindenképp sommázhatom, hogy amellett, hogy rengeteg érdekes, okos és kedves emberrel volt szerencsénk megismerkedni, rövid betekintést is kaphattunk, hogyan is működnek más országok azokban a dimenziókban, ahol mi is mindennapi munkánkat végezzük.

Tartalmas és felejthetetlen élmény volt!

Köszönjük Orleans!

Köszönjük COOPTERR!

 

Németh Kira