Nemzetek napja

Egy tartalmas délelőtt a nagyvázsonyi általános iskolában

 

2022 december 5.-én tartották a Nemzetek Napját a Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Általános iskolában, Nagyvázsonyban. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület 12 különböző országból 18 önkéntessel  érkezett a helyszínre, hogy ki-ki képviselje saját kultúráját. A 18 és 30 év közötti fiatal önkéntesek Litvániából, Lettországból, Franciaországból, Macedóniából, Portugáliából, Olaszországból, Spanyolországból, Finnországból, Romániából, Ausztriából, Németországból és Oroszországból érkeztek. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület összesen három hétig foglalkoztatta őket Nagyvázsonyban, az Advent időszaka alatt. Ezen a napon pedig a csoport különböző játékokkal, bemutatókkal, sőt még  tánccal is készült a gyerekeknek. Amikor megérkeztünk az iskolába, a gyerekek és pedagógusok kedvesen fogadtak minket. Az önkéntesek hat helyiséget készítettek elő, tervezett tevékenységeikhez. Az osztályoknak egy-egy tanítási órájuk volt arra , hogy ismeretséget kössenek az önkéntesekkel, a különböző kultúrákkal és élvezzék az osztálytermükben az egyéni tevékenységeket. Miután letelt az óra, osztálytermet változtattak és  a következő állomásra érkeztek.

 

Íme egy kis betekintés a Nemzetek Napja programjába: Az egyik tevékenység az volt, hogy spanyol , olasz szavakat suttogtak gyerekről gyerekre, a kicsik sorban álltak és a végén az utolsónak kellett kitalálnia, melyik szóról van szó. Ebben a játékban sok vicces és őrült szó született. Emellett érdekes feladat volt a multikulturális vetélkedő. A gyerekek találgatták, honnan származnak bizonyos ételek, hol készültek városképek, vagy különböző hagyományokról kérdezték őket. A kvíz feleletválasztós kérdésekből állt. Ezért a gyerekeknek a szoba egy bizonyos sarkába kellett menniük attól függően, hogy mit gondoltak a válaszról. Egy másik állomás, amelyet a gyerekek nagyon élveztek, a lett tánc, a „cūkas driķos”. Laura, egy lett önkéntes megtanította nekik, hogyan kell táncolni ezt a hagyományos táncot.
Az egyik kisebb nehézség a nyelvi akadály volt. Mivel az önkéntesek közül csak egy tudott magyarul, csoportonként egy fordítóra volt szükség. Ezt a munkát Kandikó Rita, Németh Kira, Szabó Anna és Gyovai Ferenc, azaz a Fekete Sereg Ifj. Egyesület munkatársai végezték. Továbbá a német anyanyelvű önkénteseknek le kellett fordítaniuk a többi önkéntes instrukcióit angolról németre, mivel a nagyvázsonyi iskola nemzetiségi iskola, és az ottani gyerekek már első osztálytól németül tanulnak. Eleinte ez egy kicsit szokatlan volt, de egy idő után már nem volt probléma.
Összefoglalva, ez egy nagyon sikeres nap volt, amelyen a gyerekek és az önkéntesek is egyaránt nagyon jól érezték magukat. Végül remek visszajelzéseket kaptunk a tanároktól és a gyerekektől.

 

Janika Braunger