Samantha Metzler

Luxemburg
2023.január-február

 

Mikor és mennyi ideig voltál önkéntes a Fekete Seregnél? 

-2 hónapot dolgoztam Nagyvázsonyban.

Mi volt a fő motivációd, ami miatt ezt a projektet választottad? 

-Mivel korábban részt vettem egy másik önkéntes projektben, úgy döntöttem, hogy más országokban szerezek különféle tapasztalatokat, különösen szociális területen. Érdekelt, hogy jobban megismerjem a magyar kultúrát, és a Fekete Sereg által kínált szociális munka remek lehetőségnek tűnt új kompetenciák elsajátítására és gyakorlására.

Mi volt a fő feladatod, napi rutinod egy nap? 

-Önkéntesként a nagyvázsonyi óvodában dolgoztam heti 4 napot. Mivel reggel 8-tól körülbelül 12 óráig dolgoztam, lehetőségem volt rugalmasan beosztani a napomat, így el tudtam intézni olyan ügyeket, mint például a bevásárlás. Ez azt is lehetővé tette, hogy sok szabadidőm legyen a napom hátralévő részében. Minden pénteken az ifjúsági központban dolgoztam délután 14 órától kb. 19:30-ig, időt töltve a helyiekkel és más nemzetközi önkéntesekkel is. Mivel hét közben dolgoztam, a hétvégéket arra használtam, hogy körbeutazzam, Magyarországot, jobban megismerjem a környéket.

Elmondanád egy kedves emléked az itt töltött időből? 

-A nagyvázsonyi időkből nagyon sok szép emlékem fűződik haza, sok érdekes beszélgetés és jó nevetés. Élveztem a karaoke esteket az ifjúsági központban, szerettem az emberekkel tölteni az időt, és sok jó új dolgot láttam az utazás közben.

 

 

 

 

 

A legkedvesebb emléked? 

-A sok jó emlék közül az egyik az az idő, amikor a szobatársammal 2 órát tanultunk egy  magyar rapdalt, amit utána az ifjúsági központban adtunk elő. Bár egyikünk sem beszél megfelelően magyarul, ma már egy egész dalt el tudunk énekelni belőle.

Mit kedveltél leginkább Nagyvázsonyban? 

-Nagyvázsony egy kicsi, csendes, otthonos falu, barátságos, nyitott emberekkel, és kezdettől fogva otthon éreztem magam. Emellett érdekes kulturális háttere is van, amit Kinizsi vár rejt, érdemes utána olvasni. A Balatonhoz közeli elhelyezkedése is ideális hely Nagyvázsony, ha utazni, felfedezni vágysz.

Milyen az élet az önkéntes házban. 

-Könnyű volt a beilleszkedés, mert csak mi, 2 önkéntes laktunk a lakásban, így mindenkinek volt  saját szobája.  A háztartással kapcsolatos feladatok megszervezése sem okozott nehézséget, és nagyon jól kijöttünk egymással.

 Miért ajánlod az önkéntességet? 

-Az önkéntesség nagyszerű módja annak, hogy utazzon az ember és boldoguljon egy új környezetben, különösen, ha tájváltásra vágyik. Sokféle emberrel találkozhatsz , sokféle nézőponttal, akik tárt karokkal fogadnak. Továbbá, ha időt töltesz a helyiekkel, megtudhatsz egyet-mást a nyelvről.

 Milyen hasznot húztál a projektjéből/az itt töltött időből?

-A projekt több szempontból is hasznomra volt, például közelebbről megismerhettem a munka világát, sokkal jobban megértettem a pedagógiai munkába fektetett erőfeszítést és az ezzel járó felelősséget.

 Mik a terveid a jövőre nézve?

-Tavaly fejeztem be a középiskolát, azóta külföldi önkéntes projektekben veszek részt. E projekt után Berlinbe megyek egyetemre, hogy elkezdjem tanulmányaimat. Ettől függetlenül sok jó élményben volt részem, és remélem, hogy az utazás mindig is az életem fontos része marad.