Hátszél a Balaton-felvidéken

EFOP-1.2.1-15-2016-00798

A kedvezményezett neve:
Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület

A projekt címe:
Hátszél a Balaton-felvidéken

projekt azonosító száma:
EFOP-1.2.1-15-2016-00798

A projekt megvalósításának összege:
39.993.404 Ft

Támogatás mértéke:
100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület 1997 óta Nagyvázsonyban működik, helyi civil összefogás tette le az alapjait.

A szervezet célja a településünkön és a vonzáskörzetben élő fiatalok családalapítást megelőző felkészítése, a fiatalkori párkapcsolati krízisek megoldási lehetőségeinek bemutatása, a család problémamegoldó szerepének hangsúlyozása, családi-közösségi programok szervezése, a térség oktatási intézményeinek és önkormányzatainak bevonása a családközpontú tevékenységekbe. További cél egy olyan közösségi tér fenntartása, ahol a családok számára projektünk fő helyszíne is biztosított.

Az Egyesület Teleházat működtet 1999 óta, ami munkanapokon 13-19 óra között 16 éve tart nyitva. Teleházunkban elsősorban kevesebb eséllyel élő gyerekek, valamint NEET (Nem foglalkoztatott sem oktatásban, sem képzésben nem vesznek részt) fiatalok járnak be. Először polgári szolgálatos katona tartott nyitva és foglalkozott a gyermekekkel, azután a Munkaügyi Központ támogatásával foglalkoztunk pályakezdő munkanélküli fiatalokat, majd később az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) program keretében fogadott önkéntesek kezdtek el foglalkozni a fiatalokkal, akiket egy ifjúsági szakember szakmai irányítása segített a mindennapi munkájukban. Egyesületünk open-space módszerrel (alacsony küszöbű ifjúsági munka) dolgozik a Teleházban. Nem formális oktatási módszereket részesítjük előnybe. A működésünk alatt egyre több olyan igény fogalmazódott meg célcsoportunk körében, ami egybevágott a 2012-ben a Tanoda kiírásban foglalt tevékenységekkel. 2013-tól Tanodát működtetettünk 20 hónapon át.

A Fekete Sereg munkájában már elkezdtünk a több generációval együttműködni, szerveztünk rendezvényt is, ezért a Védőháló program nagy segítség a közös munkánk megerősítéséhez a generációk között.
20 éve végzett ifjúságsegítői munkánk során bebizonyosodott, hogy nem elég csak a fiatalokkal foglalkozni, fontos a szülőkkel és a nagyszülőkkel való kapcsolattartás is. Igazi nagy sikereink akkor voltak, amikor a családdal együtt közösen segítettünk egy-egy fiatal életútját. Rájöttünk, hogy nem lehet külön választani a fiatalokat és a szüleiket, hanem komplex módon kell együtt közösen segíteni.

Szervezetünk alapvető célja az ifjúság családi életre való felkészítése, a család problémamegoldó szerepének hangsúlyozása, a párkapcsolati krízisek megoldási lehetőségeinek ismertetése, együttműködés fejlesztés és konfliktuskezelés erősítése. Fontosnak tartjuk a generációk közötti együttműködést is. Bár szervezetünk elsődleges célcsoportja az ifjúság, önállóan csak őket elérni nem lehetséges, ezért nagyon fontos a szülők és a pedagógusok bevonása is programjainkba, ami által a fejlesztésekből ők is közvetlenül profitálhatnak.

A projekt megvalósításának tervezett időtartama:
2017.03.01. – 2019.06.30. Ebben az időszakban tervezünk Workshopok, rendezvények és képzések, havonta beszélgető körök megtartását.