„Hálózatépítés az ifjúsági mobilitásért „

Kokkola/Karleby Finnország 2023 03.20-03.24
Németh Kira beszámolója

Egy négy napos szemináriumról írok most rövid beszámolót, amely európai egyesületek találkozójaként, hálózat építés céljából valósult meg a Villa Elba szervezet indítványozására, Erasmus+ finanszírozásból 2023.03.20.-2023.03.24 között. 4 fantasztikus nap egy fantasztikus balti-tengeri öbölben, ahová a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület is gyakorta delegálja magyar önkénteseit, általában csoportos programra. Személyesen beszívni, érezni a helyszín atmoszféráját külön öröm és hálás dolog, de a Villa Elba szakembereinek odaadása és profi szervezettsége is elismerést érdemel.

A szemináriumon portugál, görög, bolgár, román, norvég, holland, francia, olasz, német, magyar egyesületek képviselőivel volt szerencsém együtt dolgozni, az első nap persze leginkább az ismerkedésről szólt. Sokakkal már levelezések általi kapcsolatban vagyunk, de nagyon megérte végre “arcot társítani” a levélváltásokból ismert személyekhez. Magyar delegáció 3 is volt, jót kacagott mindenki azon, hogy Finnországig utaztunk, hogy végre megismerjük egymást és szervezeteink működését. A veresegyházi “Mopka” és a szegedi “YOPA” szervezetekkel így országhatáron belül is kooperálhatunk a jövőben.

 

 

Szakmai beszélgetéseink során az önkéntességről, ifjúsági cserékről, edukációról, országonként változó szociális hálózatról és támogatásokról beszélgettünk, emellett holland kollégánk például izgalmas előadást tartott -mint fotográfus- egy, a “Sajátos Nevelési Igényű” gyermekek és családjaik mindennapi életét megsegítő nevelési, fejlesztési feladatokat ellátó edukációs központról, ahol lehetősége van a fiataloknak az önkifejezés, önterápia eszközeként használni a fotózást.

 

 

Ellátogattunk Kokkolába is, ahol a helyi kollégák büszkén mutatták be nekünk zenei edukációs központjukat, a Rokkikoulut. Kokkola egyik érdekessége, hogy a finn mellett a svéd nyelvet is rengetegen beszélik, így a 47000-es városka a Karleby nevet is viseli. A Rokkikoulu Kokkola ifjúsági szolgáltatásai alatt működő zeneiskola, amely megfizethető és sokoldalú oktatást kínál finn, svéd és angol nyelven. Lehetőséget ad a fiataloknak egy kreatív hobbira, a társas interakciós készségek fejlesztésére, valamint egyéni vagy csoportos önmegvalósításra színpadon. Évente mintegy 140 diák tanul az iskolában. A Rokkikoulu 1985 óta működik, és számos profi zenész zenei alapjait itt szerezte, a modern falak közt. Az évek során az iskola számos jelentős zenei produkciót, zenés videót és felvételt készített. Szóval szuper és példaértékű hely, amelyet a finn állam finanszírozott, és támogat a mai napig.

 

 

 

Természetesen, ha már a Villa Elbában jártunk, találkoztunk az éppen aktuális programban, a “ Friendship-ben” önkéntesként teljesítő csapattal is, akik olyan, jópofa játékokkal leptek meg minket- miután két csoportra választották a kb.30 fős társaságot- hogy zengett az épület az önfeledt kacagástól. Ezek a srácok a kokkolai általános iskolában dolgoztak alsós gyerekek között 3 hétig, lassan ők is hazatérnek majd. Két önkéntesünket mi is várjuk haza szeretettel.

Aznap kiélveztük a csodás, természet adta lehetőségeket és egy helyi facilitátorral a hátunk mögött, a majdnem térdig érő hóban, ügyességi versenyen vettünk részt. Nehezített pálya volt a hirtelen jött és nagy mennyiségű hó miatt a terep, de segítették egymást a csapattagok és jókat derültünk egy két mókás esésen is. Nagyon érdekes, komoly felnőttként megélni olyan helyzeteket is, amikor a belső gyermek felszabadul és önfeledt játszadozásba kezd. Kellő alázattal vezeti le a “hogyan segítsek másokon” érzet felelősségét.

A finn munkaközösség látványosan kiegészülésre, egymás támogatására épül, koordinációjuk és vendégszeretetük megható.

Nagy örömünkre szolgálna, ha nem csak a közeli, de a távoli jövőképünk része is lehet azon nemzetekkel, egyesületekkel való együttműködés, akik a szemináriumon részt vettek!

Meghatározó és inspiráló négy napban volt részünk, köszönöm, hogy átélhettem!

 

Németh Kira