Csodálatos nyári kalandjaink

Mirka és Sasha úton

 

Helló, itt Mirka Finnországból és Sasha Szibériából.  Önkéntesek vagyunk a Fekete Seregnél. Szeretnénk megosztani veletek mozgalmas nyarunk érdekes élményeit, melyeket gyermektáborban töltött munkánk alatt tapasztaltunk.  

  Az egész tavasszal kezdődött, amikor egy Somlóvásárhely nevű kis faluban hetente egyszer délutáni iskolában segítettünk a pedagógusoknak, hogy támogassuk a gyerekeket angol és német nyelvtanulásban. A délutáni iskolás gyerekek általános iskolás korúak, barátságosak, érdeklődnek irántunk, mint külföldiek iránt.  Nagyvázsonytól nagyjából 35 kilométerre van a falu, így először két busszal utaztunk oda, majd közvetlen busszal jöttünk vissza. Elkezdtük felismerni az ismerős buszsofőröket rutinútjaink során, akik emlékeztek ránk, valószínűleg a furcsa akcentus miatt. Szinte helyi barátaink!  A délutáni iskolának nyáron is sok programja akad. Például, amikor a gyerekek a nyári szünetben vannak, és a szülők napközben dolgoznak, a srácok jöhetnek a délutáni iskolai táborba. És az ottani tanárok minket is meghívtak. Ott kezdődött a móka. 

  Júniusban háromnapos kiránduláson voltunk. A kirándulás kora reggel indult, amikor körülbelül 35-40 gyerek gyűlt össze a délutáni iskolában. Az első gondolatunk az volt, hogy „Micsoda sok gyerek van a környéken!”. A buszon mindenki izgatott volt az előttünk álló utazástól. Nyilván azért, mert olyan hangos volt a buszon.  A tábor első napján a gyönyörű Pannonhalmi Bencés kolostorba látogattunk el. Az idegenvezetővel bejártuk a kolostor környékét, meglátogattuk a levendulamezőt, és kiváló levendulás csokoládét kóstoltunk. A kolostor az UNESCO Világörökség része, és valóban érdemes meglátogatni. A következő napokban meglátogattuk Tatabányát és a Turul-emlékművet egy vízi parknál, hazafelé pedig megálltunk a gyönyörű Tata városánál és váránál. 

 

A júliusi program „brutális” volt. A hétvégéket Nagyvázsonyban töltöttük, hétfőnként pedig a délutáni iskolába utaztunk, hogy kedden hét órakor ébredjünk és indulhasson a tábori hét. Egész hónapban, minden nap, keddtől péntekig busszal vagy vonattal mentünk különböző városokba, falvakba, uszodákba, játszóterekre és látnivalókhoz. Például, az első héten egy napot Ajkán, Kristályfürdőn töltöttünk  csúszdás, több medencés uszodában. A második héten gyönyörű kilátásban gyönyörködhettünk a Somló-hegy borvidékén, a szigligeti kastély rendkívüli szépségével  és egy lenyűgöző sétával várt minket,   és a vadregényes Nádasdy-kastélyban is szétnéztünk. A következő két hetet különféle fizikai tevékenységeknek szentelték. Leginkább az alsópáhoki Bobo Fun Park és a kislődi Sobri Jóska kalandpark nyűgözött le minket. 

Több dologra nem számítottunk: 
1. hogy jó kapcsolatba tudunk kerülni  magyar gyerekekkel ; 
2. hogy Magyarország egy csodálatos ország, hihetetlen látnivalókkal; 
3. hogy minden nap ennyire kimerültek, de inspiráltak leszünk. 
 
Köszönjük, hogy elolvastad életünk egyik legklasszabb  nyarának történetét! 
 
Mirka és Sasha