YOSE (Youth Opportunities in Social Economy)

A 2017-ben indult projekt célja, hogy kialakítson egy jól működő, dinamikus hálózatot 3 európai és három latin-amerikai ország között.


A hálózat alapját az önkéntes programok és a jobshadowing adja és ennek segítségével a szociális és szolidáris gazdaság koncepcióját hoztuk el Latin-Amerikából Európába. A hálózatban megosztottuk egymással, a szervezetekkel és a közösségekkel a jó gyakorlatokat.

A projekt része volt több16 napos jobshadowing program és 2 hónapos EVS önkéntesség is, amivel szerettük volna a munkakereső fiatalok és ifjúságsegítők igényeit kielégíteni. Az európai partnerek az ifjúsági munka több éves tapasztalatát hozták a projektbe.

Célunk volt, hogy egy platformot hozzunk létre olyan hátrányos helyzetű fiatalok számára, akiket érdekel a téma és szívesen kapnának segítséget a későbbi elhelyezkedésükben, akár vállalkozásukban.
Szintén célként tűztük ki, hogy az ifjúságsegítők kompetenciáit fejlesszük, főként a szociális gazdálkodás lehetőségeit érintően, illetve, hogy erősítsük a hátrányos helyzetűeket és segítsük a foglalkoztathatóságukat is. Szeretnénk a projekt során látott jó gyakorlatokat megosztani egyesületi, helyi és nemzetközi szinten is
Résztvevő országok: Paraguay, Kolumbia, Uruguay, Magyarország, Franciaország, Spanyolország

A projekt állomásai:

1. Előkészítő találkozó Uruguayban.
2. Európából és Latin-Amerikából 6-6 ifjúságsegítőt küldtünk 16 napra egy tanulmányút keretében a másik kontinensre.
3. 24 európai és 6 latin-amerikai fiatal vett részt egy 2 hónapos EVS önkéntes programban.
4. Egy nemzetközi szeminárium keretében ifjúságsegítők találkoztak Spanyolországban, hogy tapasztalataikat megosszák egymással
5. 4 alkalommal hírlevelet adtunk ki a projektről
6. 6 rövid film készült a fiataloknak köszönhetően
7. Egy kiadványt készítettünk a projekt eredményeiről