YOSE II (Youth Opportunities in Social Economy II)

A 2018-ban indult projekt célja, hogy kialakítson egy jól működő, dinamikus hálózatot három európai, két latin-amerikai és egy ázsiai ország között.

A hálózat alapját az önkéntes programok és a jobshadowing adja és ennek segítségével a szociális és szolidáris gazdaság koncepcióját hoztuk el Latin-Amerikából és Ázsiából Európába. A hálózatban megosztottuk egymással, a szervezetekkel és a közösségekkel a jó gyakorlatokat.

A projekt része volt több 14 napos jobshadowing program és 2 hónapos EVS önkéntesség is, amivel szerettük volna a munkakereső fiatalok és ifjúságsegítők igényeit kielégíteni. Az európai partnerek az ifjúsági munka több éves tapasztalatát hozták a projektbe.

Célunk volt, hogy egy platformot hozzunk létre olyan hátrányos helyzetű fiatalok számára, akiket érdekel a téma és szívesen kapnának segítséget a későbbi elhelyezkedésükben, akár vállalkozásukban.
Szintén célként tűztük ki, hogy az ifjúságsegítők kompetenciáit fejlesszük, főként a szociális gazdálkodás lehetőségeit érintően, illetve, hogy erősítsük a hátrányos helyzetűeket és segítsük a foglalkoztathatóságukat is. Szeretnénk a projekt során látott jó gyakorlatokat megosztani egyesületi, helyi és nemzetközi szinten is
Résztvevő országok: Bolívia, India, Uruguay, Magyarország, Portugália, Spanyolország

Anna önkéntesünk beszámolója:

A projekt állomásai:

1. Előkészítő találkozó Magyarországon.
2. Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából összesen 6 ifjúságsegítőt küldtünk 14 napra egy tanulmányút keretében a másik kontinensre.
3. 24 európai,4 latin-amerikai és két indiai fiatal vett részt egy 2 hónapos EVS önkéntes programban.
4. Egy nemzetközi képzés keretében ifjúságsegítők találkoztak Indiában, hogy tapasztalataikat megosszák egymással
5. 4 alkalommal hírlevelet adtunk ki a projektről
6. 6 rövid film készült a fiataloknak köszönhetően
7. Egy kiadványt készítettünk a projekt eredményeiről