Tittle-Tattle in Nagyvázsony III.

Projekt háttere:

Nagyvázsonyi pletykák rövid távú csoportos önkéntes szolgálatunkat 2016-ban kezdtük. Igen nagy sikere volt az első és második projektünknek, ezért is adtuk be harmaadik majd negyedik projektre is pályázatunket. Egyesületünk 14 éves EVS/ESC tapasztalalatai alapján elmondhatjuk, egyik legnépszerűbb programunk. Erre a projektre mindig van elég jelentkezők, van úgy, hogy várlista is van.

 

Programunk célja külföldről érkező fiatalok Nagyvázsony és a környező telepüések közösségeivel megossza az önkéntes tapasztalatait, segítse a helyi közösségeinket, amik itt Nagyvázsonyban működnek (pl. általános iskola lelátójának festése; Pálos kolostor padjainak a festése…).

 

Céljaink:

– lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak a hasznos szabadidejük eltöltésére hasznos tevékenységek elvégzésével. Nyári csoportos önkéntes szolgálat alatt minden nyáron több mint 100 résztvevő számára kínálják a tanulás és a „minőségi idő” eltöltésének alternatív módját.

– évente több ifjúsági projektet szervezünk kulturális, vidékfejlesztési vagy környezetvédelmi témában.

– támogatjuk fiatalunk alulról felfelé irányuló kezdeményezéseit, és segítjük ezeknek a kezdeményezéseknek a megvalósítását.

– A falunkban élő fiatalok számára is igyekszünk ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, mint Európa más országaiban élő ifjaknak.

Résztvevők jellemzői háttere:

Ebben a projektben 30 hátrányos helyzetű fiatal érkezett 11 partner szervezettől 10 országból. 3-3 hétre. Mind a 30 fiatal, nehézsorsú fiatal volt akit fogadtunk. A fiatalok között voltak olyanok, akik elzárt kistelepülésről, nagyváros veszélyes város negyedébő, voltak a fiatalok között kábítószerből gyógyultak, munkanélküliek, és egészségügy problámákkal küzködők. Mindannyian nagyon hálásak voltak a lehetőségért. Többen közülök jelezték is, hogy egészségügyi okok miatt hosszabb időre nem is tudnának részt venni egy önkéntes projektben és mennyire örülnek, hogy 26-28 évesen ezt még kipróbálhatták és otthon elmondhatják ők is voltak önkéntesek.

 

Megvalósított tevékenységek:

Ebben az projektünkban az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg:

1.) Előkészítő találkozóra fogadtuk 6 partner szervezetünket 2 napra Nagyvázsonyban, ahol a 2 éves projektet beszéltük át ifjúságsegítőkel.

2.) At előkészítő találkozó után rögtön megtartottuk a kiegészítő támogatás keretében támogatott nemzetközi konferenciákat az önkéntességre „Fogjuk ki a szelet” címmel. A konferencia két napja alatt 80 embert fogadtunk, akik között volt exEVS önkéntesünk, érdeklődő fiatalok az EVS/ESC iránt, ifjúságsegítők, döntéshozók (pl. plgármesterek), fiatal vállalkozók. Voltak vendégeink Peruból, Kolumbiából is ebben az időszakban. Konferenciánknak nagyon nagy sikere volt. Nagyon hálásak vagyunk az ilyen fajta tevékenység megvalósításáért. Partner szervezeteink többségének is ez volt az első tudtunkkal Magyarországon mi tartottunk először ilyen fajta eseményt először. Konferenciákra a magyar Nemzeti Iroda is eljött és ismertette az ESC-t, mint új önkéntes lehetőséget. Nagyon hasznos előadást tartottak. Konferenciánk csúcspontja: az első önkéntesünk Hamdi élménybeszámolója volt , akit 2006-ban fogadtunk Tunéziából és 14 után is gyönyörűen beszél magyarul, úgy, hogy Tunéziában él és sajnos nem tudja gyakran használni a magyar nyelvet. A másik gyögyszeme a konferenciáknak Mástis Viktor története. Viktor, nagyvázsonyi fiatal, aki EVS keretében volt 9 hónapot Antalyában (TR) önkéntes, majd Befektetés a jövőben pályázat keretében megalapította Törökországban az exEVS önkéntesek egyesületét. Felsőfokú szinten megtanulta a török nyelvet. 26 évesen kulturális attasé lett Ankarában. 2019. február óta Ő az ankarai (Törökország) magyar Nagykövet! Mi nagyon büszkék vagyunk rá!

3.) 3 csoportban 7-7-16 főt fogadtunk EVS önkéntes szolgálatra.

2018 november – december és 2019 november – december hónapban adventi játszóházat, karácsinyi énekeket tanítottak az önkéntesek a gyerekeknek Nagyvázsonyban, Berhidán, Csengelén, Somlóvásárhelyen, Veszprémben. A nagyvázsonyi adventi rendezvényekben is bekapcsoldtunk advent 3. vasárnapján, amikor az Őszirósza Nyugdíjas Klubnak segítve szerveztük együtt a vasárnapi alkalmat. Előkészítettük a termet és a végén még az önkéntesek fel is léptek. nagyon nagy sikerük volt 2018-ban és 2019-ben.

2019 május – júniusban: barkácsolás, festés volt a feladat az iskola lelátója és a kolostor padjait festettük le.

Mindhárom csoportos EVS elején megérkezési képzést tartottunk portugál képző társakkal.

A 30 önkéntes megerősített mentorálásban részesült.