Strasbourg, az ifjúsági munka bölcsője

Kandikó Rita rövid beszámolója

Az ifjúsági munka bölcsőjében is bemutatkozhattunk

 

A fiatalok szemével:

A Fekete Sereg által lehetőséget kaptunk, hogy kiutazhassunk Franciaországba – pontosabban Strasbourgba, az Európa Tanácshoz. Négy másik országgal kellett együtt dolgoznunk: Málta, Ausztria, Németország, Finnország és mi, magyarok. Nehéz volt 5 ország véleményét egyesíteni, a fiatalok jövőjének megoldásáról, de szerencsére mindenki együttműködő volt. Nagyon jól éreztük magunkat, jutott időnk városnézésre is, és a helyi sört is megkóstoltuk. Nagyon kedves volt a fogadó közösség is, az ételek is nagyon finomak voltak.

Kár, hogy csak 3 napot tölthettünk ott, örültünk volna, ha jobban megismerhettük volna a többieket, hisz hamar megtaláltuk a srácokkal a közös hangot! A nyelv sem okozott problémát, ha esetleg nem tudtunk, nem értettünk valamit, Rita mindenben segített és szívesen fordított nekünk. Hosszú volt a hazaút, 15 órát utaztunk, de minden egyes óráért megérte, hisz sokat tanultunk, és remek élményben volt részünk.

Szórádi Apollónia (Fekete Sereg önkéntese)

 

 

Az ifjúságsegítő szemével:

Április 15-17. között a „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület az Európa Tanács Ifjúsági Központja felkérésére Strasbourgban mutatkozott be, az Ötletek laboratóriuma találkozó ajánlásának előkészítésén. Az Ötlet Laboratórium májusban Brüsszelben az Európai Ifjúsági Héten lesz megtartva.

Az összejövetelen máltai, osztrák, német, finn és magyar fiatalok és ifjúságsegítők vettek részt, akik egy ajánlást készítettek együtt közösen Európa Parlamenti képviselőknek, az ajánlást az Európai Ifjúsági Portálon is lehet majd olvasni. A laboratórium célja, hogy a fiatalok véleményét, eredeti ötletét egy új módszeren keresztül mutatja be – valós európai ifjúsági problémákat. Az elmúlt években a Strukturált Párbeszéd találkozóknak köszönhetően a fiatalok együtt közösen kezdtek beszélgetni a foglalkoztatás, a részvétel és a fiatalok bevonása nehézségeiről. Az Ötletek laboratóriuma lehetőséget ad az eredeti és az új ötletek bemutatására a következő témakörökben:

– fiatalok munkanélküliségének csökkentése

– nagyszerű vállalkozási ötletek, hogyan tehető jobbá a fiatalok élete

– fiatalok aktivizálása (hatékonyabbá tétele) a közösségi életben

– európai fiatalok elköteleződése, fejlesztésekben

Strasbourgban a négy téma közül az elsőt választották a mi fiataljaink és ehhez írtak ajánlást. Az ajánlást 300 szóban kellett megfogalmazni. Az írott ajánlás mellé készül egy rövidfilm is, ami hamarosan bemutatásra kerül együtt az írással az Európai Ifjúsági Portálon, angol nyelven.

Minden ország készít egy ajánlást, és mi is, akik az Európa Tanács ajánlását készítettük el, amit egy fiatal mutat be Brüsszelben májusban az Európai Ifjúsági Héten, személyesen. A mi csoportunkból közös döntés alapján egy osztrák fiatalt választottunk, aki Brüsszelbe utazik, ahol bemutatja az általunk közösen készített javaslatot. Az Európai Ifjúsági Hét alatt lehetőség lesz az online szavazásra is, és a legtöbb szavazatot kapott kulcs ajánlások kerülnek be a politikai döntéshozók és a fiatalok vitájára. Reméljük a mi ajánlásuk is köztük lesz!

A magyar csoport számára a legfontosabb az volt, ha a fiataloknak vannak álmai, akkor legyen mellettük egy ifjúságsegítő, aki segíti őket a megvalósításban, legyen mögöttük ott a háttérben valaki akire számíthatnak ha elbizonytalanodnak.

 

A találkozó a Fekete Sereg fiataljainak és nekem, mint tapasztalt ifjúságsegítõnek is óriási hatású volt. A mi munkánkban ez a legmagasabb fokozat ahova eljuthatunk, bemutatkozhatunk. Nagyon hálás vagyok a fiataloknak, hogy közösen végzett munkánkkal a Fekete Sereget ide eljutathattuk!! Nagy dolgot valósítottunk meg együtt közösen!! Ami még szép volt ezen az alkalmon, hogy ezt a munkát 1997 õszén kezdtem az AGRYA szervezte elsõ képzésen Tapolcán, Wootsch Péter volt a képzõm. Ma Péter Strasbourgban él, így az élmény így volt kerek, hiszen itt lehettünk a fiatalokkal az ifjúsági munka bölcsõjében, és a fiatalok találkozhattak Péterrel, akitõl én már 18 éve folyamatosan tanulok:-).

Reméljük az ötletek laboratóriuma is fontosnak tartja a magyar és a közösen a fiatalok által ajánlást, amit az ifjúsági munka bölcsõjében Strasbourgban, az Európa Tanács Ifjúsági Központjában fogalmaztunk meg együtt közösen. Az Európa Tanácsnak 47 tagországa van, tehát sokkal több fiatalt képvisel, mint az Európai Unió.