Önkéntesként Törökországban

Bors Tamással készítettünk interjút

Bors Tamás, magyar fiatalként Ankarában töltött közel egy évet, ahol önkéntes feladatokat látott el. Ebben volt nyelvtanítás kisiskolásoknak, adománygyűjtés a földrengés károsultjainak, egyéni feladatok, de önkéntes társasággal való csoportos munkák is adódtak. Vele készített interjúnkat olvashatjátok.

-Miért választottad azt a helyet, ahol közel egy évet töltöttél?

BT: – Szerettem volna megtapasztalni egy különböző kultúrát, amely merőben eltér Magyarországtól vagy más, európai országtól.

 

 

-Kinek ajánlod az önkéntességet és miért?

BT: Mindenkinek hasznára válhat az önkéntesség, de főként azoknak tudom ajánlani, akik szeretnék megtapasztalni a külvilágot egy biztonságos környezeten belül, illetve azoknak akik úgy érzik, hogy szeretnének valamit visszaadni az embereknek és a közösségnek.

 

 

-Milyen volt az élet az önkéntesházban?

BT: Általában jó hangulat uralkodott a házban, rengeteg ember fordult meg a lakásunkban, különböző kulturális háttérrel,  Európa és Észak-Afrika  minden szegletéből. Összesen 5 férőhely volt a mi házunkban, itt megfordult spanyol, francia, marokkói, olasz, tunéziai és sok más nemzetiségű fiatal is. akadtak súrlódások a lakók közt, ez természetes,  de legtöbb esetben könnyedén megbeszéltük  a fennálló problémákat, nagyon fontosnak tartom  a kommunikációt, mert nem elég, hogy a családi hátterünk is más, a vallás, szocializáció és kulturális háttér miatt rengeteg a különbözőség és ebből adódhatnak problémák. 

-Mit gondolsz? Milyen hozadéka lehet ennek a közel egy évnek a jövődre vonatkozóan?

BT: Rengeteg tapasztalatot szereztem mind csapatmunka, mind egyéni, önálló munkavégzés területén, emellett betekintést nyertem a nonprofit szervezetek működésébe és továbbfejlesztettem meglévő képességeimet, legyenek azok informatikai, vagy szociális területen.

 

 

 

-Csinálnál-e -visszatekintve- valamit másképp?

BT: Mindig van, amit visszatekintve másképp csinálna az ember, de a nap végén elégedett vagyok a dolgok menetével, hisz ez tesz engem azzá, aki vagyok. 

-Mik a terveid, most, hogy visszatértél Magyarországra?

BT: Szeretném folytatni a pályafutásomat, Luxemburgba készülök, gyakornoknak jelentkeztem fordító tolmács területen  az Európai Parlamentben, ezen felül a későbbiekben szeretnék részt venni más önkéntes -és cserediák programokban. 

-Üzensz-e valamit  a jövő önkénteseinek?

BT: Mindenképp vágjatok bele, még ha nehéznek is ígérkezik valamiért, egy hatalmas lehetőség kezdetén álltok, ami később rengeteg plusz tapasztalatot és karakterfejlődést eredményez.

 

Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk, Tamás!

 

Németh Kira