Negyven nap Portugáliában

Önkéntes beszámoló 2 nagyvázsonyi fiataltól

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és a Propósito Inadiável szervezésének köszönhetően negyven napot tölthettünk Portugáliában. Július elején érkeztünk meg Castelo de Videbe, az önkéntességünk színhelyére. Ketten voltunk magyar önkéntesek, rajtunk kívül egy spanyol és egy olasz önkéntes volt, a többiek portugálok voltak. 

Velük angolul beszéltünk, ami az elején elég döcögősre sikerült, de szépen lassan belejöttünk. Az első két hétben egy ifjúsági focitornán segédkeztünk. A torna alapvetően nemzetközi jellegű lett volna, de a covid-19 miatt csak egy nem portugál csapat vett részt. Az első héten 15 és 17 évesek játszottak, a második héten pedig 8 és 10 évesek. A torna alatt főleg kiegészítő munkákat végeztünk (meccseket vettük fel, labdát szedtünk, vizet vittünk stb.). Hatalmas élmény volt, amikor esténként kimentünk egy kispályára passzolgatni ketten, rögtön körénk gyűltek a kisgyerekek és beálltak közénk focizni. Ezeket a grundfocikat annyira élveztek, hogy az edzőiknek kellett este tizenegy körül „lerángatniuk” a pályáról, hogy kialudják magukat a másnapi mérkőzéseikre.

Az ezt követő két és fél hétben pedig egy kápolnának a külső falait festettük a többi önkéntessel. A monoton munkanapokat megszakítva az egyik hétvégén ellátogattunk Portóba várost nézni, itt eljutottunk az Atlanti-óceánhoz is. Portóban három napot töltöttünk el, majd visszatértünk Castelo de Videbe. Az önkéntes munka mellet bőven akadt szabad időnk, amelynek egy részét a városi fürdőben töltöttük – így egészen elviselhetővé vált a portugál kánikula. A fürdő egyébként nekünk önkénteseknek ingyenes volt.

 

 

 

 

A labdarúgó Európa-bajnokság végét is Portugáliába sikerült elcsípnünk. Külön élmény volt a „helyi erőkkel” nézni a meccseket, egy hamisítatlan helyi Benfica szurkolói kocsmában. Az utolsó másfél-két hétben pedig egy helyi művészeti fesztiválon segédkeztünk (pl.: székeket pakoltunk, vigyáztunk a technikai eszközökre). Mi csak bátorítani tudunk mindenkit arra, hogyha lehetősége van önkénteskedni külföldön, éljen is vele, hiszen ezáltal új embereket, kultúrákat és nyelveket ismerhet meg.

 

Kötél Róbert és Kandikó Levente