Negyven nap Portugáliában

Önkéntes beszámoló 2 nagyvázsonyi fiataltól

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és a Propósito Inadiável szervezésének köszönhetően negyven napot tölthettünk Portugáliában. Július elején érkeztünk meg Castelo de Videbe, az önkéntességünk színhelyére. Ketten voltunk magyar önkéntesek, rajtunk kívül egy spanyol önkéntes volt, a többiek portugálok voltak.

Velük angolul beszéltünk, ami az elején elég döcögősre sikerült, de szépen lassan belejöttünk. Az első két hétben egy ifjúsági focitornán segédkeztünk. A torna alapvetően nemzetközi jellegű lett volna, de a covid-19 miatt csak egy nem portugál csapat vett részt. Az első héten 15 és 17 évesek játszottak, a második héten pedig 8 és 10 évesek. A torna alatt főleg kiegészítő munkákat végeztünk (meccseket vettük fel, labdát szedtünk, vizet vittünk stb.). Hatalmas élmény volt, amikor esténként kimentünk egy kispályára passzolgatni ketten, rögtön körénk gyűltek a kisgyerekek és beálltak közénk focizni. Ezeket a grundfocikat annyira élveztek, hogy az edzőiknek kellett este tizenegy körül „lerángatniuk” a pályáról, hogy kialudják magukat a másnapi mérkőzéseikre.

Az ezt követő két és fél hétben pedig egy kápolnának a külső falait festettük a többi önkéntessel. A monoton munkanapokat megszakítva az egyik hétvégén ellátogattunk Portóba várost nézni, itt eljutottunk az Atlanti-óceánhoz is. Portóban három napot töltöttünk el, majd visszatértünk Castelo de Videbe. Az önkéntes munka mellet bőven akadt szabad időnk, amelynek egy részét a városi fürdőben töltöttük – így egészen elviselhetővé vált a portugál kánikula. A fürdő egyébként nekünk önkénteseknek ingyenes volt.

Emellett a labdarúgó Európa-bajnokság végét is Portugáliába sikerült elcsípnünk. Külön élmény volt a „helyi erőkkel” nézni a meccseket, egy hamisítatlan helyi Benfica szurkolói kocsmában. Az utolsó másfél-két hétben pedig egy helyi művészeti fesztiválon segédkeztünk (pl.: székeket pakoltunk, vigyáztunk a technikai eszközökre). Mi csak bátorítani tudunk mindenkit arra, hogyha lehetősége van önkénteskedni külföldön, éljen is vele, hiszen ezáltal új embereket, kultúrákat és nyelveket ismerhet meg.

Kötél Róbert és Kandikó Levente