Mi az az Öt fő média manipuláció eszköze?

 

Április 25-én hajnalban indult a Portugáliában a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesületet képviseletében egy újabb csapat repülőgépe Portoba. Dorka, a csoportvezetőnk, Eszti, Csongor, Nóri és Lili nagyon bizakodva, bár az előttünk álló napoktól igencsak tartva értünk ki a reptérre hajnalban. Nehezítette dolgunkat, hogy egymást csak részben ismertük. Szerencsére az első napunkat Portoban töltöttük (sétáltunk a városban, megkóstoltuk a Pastel de Natát, végül megnéztük az óceánt), így volt időnk összerázódni. Estére értünk Chavesba.

Chaves gyönyörűszép, körülbelül negyvenezer főt számláló, termál vizéről és a történelem során határvédelmi pozíciót betöltő szerepéről híres kisváros Spanyolország határán. A terem, amelyben a foglalkozásokat tartottuk, közvetlenül a várost átszelő folyó mellett helyezkedett el. Az egész település inkább kisvárosi, vidéki hangulatú volt, így a gyönyörű, különleges erkélyes és tipikus, portugál csempés házak beleolvadtak a várost szegélyező élénkzöld környezetbe.

Szerencsére több alkalommal volt időnk sétálni a városban, illetve a természet nyugalmát bicajozás és kenuzás közben tapasztalhattuk meg.

 

A portugál cserekapcsolat témája a média átláthatóság, és a médiamanipuláció főbb formái voltak. Számos műhelymunkán és szakmai foglalkozáson vettünk részt, többek között minden nemzet bemutatta az országa média szabadság helyzetét, illetve különböző alternatív oktató képzésekkel kellett előre felkészülnünk. A szervezett programokon kívül szórakozni is rengeteg lehetőségünk volt, felfedeztük a városka nevezetességeit, kajakoztunk a Chavest átszelő Tamega folyón, biciklivel körbe tekertük a várost, túráztunk a völgyet körülvevő hegyekben, megmártóztunk az Atlanti Óceánban, amik szerintem mind örök kedves emlékként maradnak meg.Talán mindannyiunk kedvenc estéje a magyar nemzeti este, pontosabban reggelbe nyúló este lett, hiszen nem csak mi magyarok élveztük kifejezetten átadni a kultúránk egy szeletét, hanem mind a portugáloknak, lengyeleknek, görögöknek, örményeknek és ukránoknak is ízlett a pálinka, a házi kolbász, a Balaton szelet, a Pilóta, mindenki részt vett a táncházban, és az összeállított kvízünkből is tudtak tanulni.Miután sikeresen egy együtt dolgozó csapattá váltunk véletlenszerűen öt csoportba osztottak minket, az öt fő média manipuláció eszköze szerint: populizmus, szenzációhajhászás, propaganda, reklámok, és álhír.

 

A hét eredményeként a helyi középiskola tizedik osztályos diákjainak mutattuk be a feldolgozott kérdésköröket, akik rendkívül érdeklődően és interaktívan viselkedtek, így nem csak mi profitáltunk rengeteget a programból, hanem a helyi fiatal közösségnek is át tudtuk adni a megszerzett és rendszerezett tudásunkat.

Az ifjúsági csere az ERASMUS+ keretében valóult meg a portugál Associacio Inspira! Intervencao Juvenil e Ambiental szervezet nyertes pályázatának köszönhetően.

Kovács Dorottya és Iglói Lili