Lőrincz Beáta

Erdély (2011)

Hogy hívnak?-Lőrincz Beáta

Honnan érkeztél? – Marosvásárhely, Erdély

Mikor kezdted az önkéntes szolgálatot a Fekete Seregnél és mennyi ideig teljesítetted? 

-2011 – February to November (10 months)

Mi volt a motivációd erre a projektre, és miért választottad az önkéntességet Magyarországon? 

-Ez egy érdekes történet. Én nem kerestem az önkéntes szolgálatot, hanem találtam. Kaptam egy elektronikus levelet, amelyben önkéntest kerestek egy ifjúsági szervezethez kommunikáció és média területre. Mivel ezt a profilt végeztem az egyetemen, lehetőséget láttam benne, hogy azt a tudást amit megszereztem gyakoroljam és megosszam tapasztalataimat ifjúsági munka terén. Elküldtem jelentkezésem és rövid időn belül igen választ kaptam. Ekkor kezdtem el információt gyűjteni arról, hogy mi is leszek én, ha eljövök. De igazából az itteni képzéseken tanultam meg, hogy mit jelent az EVS önkéntesség. Eddig nem tudtam róla semmit.

Mi volt a projekt, amin naponta dolgoztál? 

-Az egyesület mindennapi életét segítettem, a főmunkatársak munkáját.  Elsősorban a Teleházba járó gyerekekkel foglalkoztam. Fejlesztő játékokkal, beszélgetésekkel, odafigyeléssel igyekeztem hasznosan tölteni velük az időt, fejleszteni őket, tanítani, segíteni a tanulásban. Ugyanakkor a bejövő fiatalokkal is értelmesen tölteni el a szabadidőt.  Az egyesület honlapját frissítettem, aktuális hírekkel, beszámolókkal és képekkel. Fényképeket készítettem rendezvényeken, találkozásokon, kirándulások alkalmával. Néha reklámanyagokat, mint plakát és szórólap, borító.  A havi Hírlevél szerkesztése és továbbítása is az én feladatom volt.  Önálló programokat is szerveztem, kulturális összejöveteleket. Besegítettem kisebb- és nagyobb a pályázatok írásába és elszámolásába, valamint azok arhiválásába.

Mi a kedvenc emléked az itt töltött időről? 

-Nagyon sok kedves emlékem van az ott töltött időről. A téli favágás az önkéntes háznál, a roma napi rendezvény, az ifjúsági csere, az iskola rádió-ahova szivesen besegítettem, az idős majális-ahol műsorvezető voltam, Tótvázsony, önkéntes találkozók, az új külföldi önkéntesek, a szomszédok, a balaton körüli bicikli túra, az erdei túrák a gyerekekkel, sütögetések, játékok, borkostolók, ….nem tudok minden t felsorolni, minden történet, élmény és emlék kedves számomra és sokat jelentett.

Mit szeretsz/szerettél legjobban Nagyvázsonyban? 

-Szerettem a lakást, nagyon tetszett, otthonossá tudtuk varázsolni, kihasználni minden helyszínét. Tágas volt. Én jól éreztem magam az önkéntes lakásban, minden önkéntessel akikkel együtt éltem.

Mi javasolsz azoknak, akik a Fekete Sereghez jelentkeznek önkéntesnek? Miért jó választás a Fekete Sereg? 

-Nekem a Fekete Sereg véletlen választás volt, és egy szuper mentorom volt, aki egyengetett az úton. Mai napig hálás vagyok érted Széplaki Réka ☺ Köszönöm!

Az önkéntesség egy nagyon jó lehetőség, hogy választ kapj az útkeresésedben, a hely keresésedben. Én a legtöbbet a személyiségemben változtam, erősődtem. Felerősödtek olyan tálentumaim, amikről eddig nem tudtam, vagy nem tudatosítottam. De ugyanakkor a határaimmal is szembesültem. Nagyon jó lehetőség úgy az önismeretre, mint választ találni bizonyos kérdésekre, amelyek talán a jövőbeli szakma választásodat befolyásolják.

 

Milyen hozama volt az itt töltött időnek, számodra? 

-Megerősödve, önbizalommal tele és bátran vágtam neki az előttem álló éveknek, kihívásoknak. Olyan töltetet adott, amivel emberileg, nőként, munkatársként érvényesülni tudtam. Sokat jelentett e tapasztalatom a munka világában is.  Leginkább személyiségem pozitiv változását hozta! – és ezért hálás vagyok!

Mostanában mivel foglalkozol? Mik a terveid a jövőre nézve? 

-Miután hazatértem egy ifjusági szervezetnél dolgoztam, fiatalokkal és gyerekekkel. Új aktivitást vezettem be.  Jelenleg egy szociális szervezetnél dolgozom, adminisztrációs munkámmal segítem az ország harmadik legnagyobb szociális szervezetének tevékenységét Marosvásárhelyen. De ugyanakkor aktív és kreatív munkáim is vannak közben, kicsit kiegészítve a kapcsolattartást és papír munkát.  A munkám megnevezése menedzser asszisztens, ami magába foglalja a titkárnői tevékenységet, azaz a kávéfőzéstől kezdve, postázás, kimutatások, iktatásokon keresztűl, egészen a beszerzésig és logisztikai munkálatokig, de tetőzve időnként kis PR munkával, vagy szervezői tevékenységgel ☺ Mi itt úgy hívjuk: mindenes. Vagy a főnök “jobb keze” ☺