Ismerkedés Litvániával

Lora Dominyka cikke a magyarországi tapasztalatokról és kis ízelítő az ő hazájából, Litvániából

Üdv mindenkinek!

 

Lora vagyok, önkéntes a ,,Fekete Sereg” egyesületben itt, Nagyvázsonyban. Szerintem az önkéntesség nagyon izgalmas és tartalmas tevékenység. Mindig is szerettem a különböző országokat és kultúrákat megismerni, ezért választottam a magyarországi önkéntes szolgálatot, mert érdekel a nyelvészet, és vonzott, hogy megtanuljak egy kicsit magyarul, ami igazán különleges és egyedi nyelv. El kell ismernem, hogy első hallásra elég nehéznek tűnt a tanulás, de lépésről lépésre látom, hogy tényleg lehetséges a tudást gyarapítani, és nagyon élvezem a tanulás folyamatát. Szeretem, hogy itt, Nagyvázsonyban az embereket meleg és szoros kapcsolat fűzi egymáshoz, és ha találkozom valakivel, például az utcán, a buszmegállóban, vagy a boltban, akit nem ismerek, de magyarul köszönök, válaszol, és olyan jó érzés, hogy magyarul próbálok beszélni. Apró lehetőség, hogy egy kicsit helyinek érezzem magam!

Ellátogattam Budapestre is – a csodálatos építészettel és gazdag történelmi örökséggel rendelkező fővárosba. Lenyűgözött a Parlament, a Budai Vár és a Halászbástya. Meglátogattam a Szent István-bazilikát is. Meglátogattam a Bazilika múzeumában a kincstári kiállítást, és  az épület kupolájából beláthattam Budapest városát! Micsoda lélegzetelállító kilátás. Terveim között szerepel a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Mai Manó Ház, és a Budapesti Történeti Múzeum megtekintése, valamint hajókázás a Dunán. Nagyon boldog vagyok, hogy már láthattam a Balatont , Közép-Európa legnagyobb tavát. Olyan széles, nagy és fenséges! A színe pedig olyan egyedi – kék, türkiz árnyalattal. Nagyon szeretek Magyarországon lenni ahogy Nagyvázsonyban is. Szerintem Nagyvázsony nagyon hangulatos, nyugodt és aranyos falu.

 

Kicsit a hazámat is szeretném bemutatni. Litvániából jöttem, és mielőtt Magyarországra repültem, nálunk Litvániában, hó volt. Itt is havas a táj, úgyhogy ahogy látom, a két ország között hasonló a klíma, legalábbis télen, de azt kell mondanom, hogy Litvániában még mindig hidegebb van, mert északabbra van.

 

Összehasonlítva a litván és a magyar nyelvet, mindkettő archaikus, egyedülálló és a legrégebbi nyelvek közé tartoznak Európában, és mindkettőt meglehetősen nehéz megtanulni a külföldieknek. A különbség azonban az, hogy a litván nyelv az indoeurópai nyelvek csoportjába tartozik, és ez az a nyelv, amely a legtöbb hasonlóságot mutatta a szanszkrittal. A magyar nyelv nem indo-európai nyelv, a finnugor nyelvek csoportjába tartozik.

Litvánia Közép-Észak-Kelet Európában, a Balti-tenger közelében található. Fővárosunk Vilnius. Vilnius a középkor óta toleráns, sokszínű és nyüzsgő város, ahol a különböző nemzetiségűek mindig  békésen éltek egymás mellett. Később, 1579-ben megalakult a vilniusi egyetem – az első egyetem Kelet-Európában. Vilnius óvárosát valóban érdemes megnézni, és szerepel az UNESCO örökség listáján. Leginkább barokk stílusra épül, de láthatunk gótikus, reneszánsz és klasszicista építészeti remekeket is.

Mint tudjátok, Litvánia a Balti-tenger közelében található, ezért a tenger nagyon fontos számunkra. Millió évvel ezelőtt a Balti-tengerben borostyán keletkezett, amelyet balti aranynak neveznek. Borostyánból ékszereket, ajándéktárgyakat, szobrokat, különféle műtárgyakat készítünk. Egyik legnépszerűbb üdülővárosunkban, Palangában még Borostyánkő Múzeum is felkereshető.

Egy másik tengerparti város, Klaipėda egy kikötő. Rengeteg hajó van, és minden nyáron megünnepeljük a Tengerfesztivált. Hajós felvonulás, vásár, ahol kézműves alkotásokat vásárolhat, vagy különféle ételeket kóstolhatunk. Emellett rengeteg koncertet tartanak híres énekesekkel, hatalmas show-műsorokat fényekkel és táncokkal.

Tengerpartunk gyöngyszeme a Kurzföld, amely olyan városokat foglal magában, mint Juodkrantė, Preila, Pervalka és Nida. Itt, a kirándulni vágyó élvezheti az egyedülálló vidéket – homokdűnéket de akár hegyet is mászhat.

Mesélhetnék napestig szeretett hazámról, mert sok mindent látni és hallani, ami jó, de még jobb, ha felkeltettem az érdeklődésüket és meglátogatják az említett helyszíneket!

Ajánlom a virtuális térben való szemezgetést is. Az egyik litván utazó nagyon szórakoztató, de informatív videókat készített Litvániáról és Vilniusról.

Ha a youtube keresőbe a következő linkekkel értékes vidókat találsz Jacob Laukaitistól –Mindkért videót szívből ajánlom: https://youtu.be/KdPCxj1Yd2U, https://youtu.be/WH9mTk1mxkI

Lora Dominyka Butrimaitė