Idegenként a nagyvázsonyi közösségi életben

Victoria Fuchs, osztrák önkéntesünk írása

Már két hónapja megkezdtük a munkánkat a Mesevár óvodában. Én a „Csiga” csoportban dolgozom a kisebb gyerekekkel. Az óvodában töltött 4 óra alatt a gyerekekkel foglalkozom, játszom velük, festünk, kézimunkázunk és segítek öltözködni nekik, amikor kimegyünk a játszótérre.

Egy érdekesség a „Csiga” csoportról az, hogy ez a németes csoport, így az óvónénik megtanítanak a gyerekeknek néhány alapvető német szót és dalt. Minden gyereknek saját csészéje van, a jelükkel, és ezeket megtanulják németül is. Ez pedig nekem könnyíti meg a magyar szavak megtanulását is. Amit a legjobban szeretek a gyerekekkel való munkámban, hogy a kezdetektől fogva kimutatják, hogy mennyire szeretnek minket. Nagyon érdekes felfedezni mindannyiuk különböző személyiségét, pedig ők még csak 3-4 évesek. Szeretem az óvodai munkám minden egyes napját, és nagyon örülök, hogy úgy döntöttem, hogy ezt az önkéntes lehetőséget választottam.

Önkéntes szolgálatom személyes fénypontja a nagyvázsonyi Szüreti Felvonulás volt, amelyre szeptember 25-én került sor.

 

 A napot azzal kezdtük, hogy az egyik lovaskocsit magyar és osztrák színekbe öltöztettük. A díszítés mellett kihasználhattuk az alkalmat, hogy lovaskocsival a falun keresztül a Szent István templomig menjünk. Ott az összegyűlt emberekkel, beszélgettünk és iszogatottunk kicsit. Ezt követően a nemesleányfalui  rétre mentünk, a falu számos civil szervezete és klubja főzött valamit 15 bográcsban, és a végén egy zsűri megkóstolta a különböző ételeket, és kiválasztotta a győztest. A gyerekek focizhattak, játszhattak az ugrálóváron vagy a játszótéren. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon. Ez a nap is megmutatta, mennyire erős a kapcsolat a helyi emberek között. A Fekete Seregtől kaptunk hagyományos magyar viseletet is, amit aznap hordhattunk. Nagyon kellemes élmény volt viselni a szép ruhákat, és így még inkább idetartozónak éreztük magunkat.  Nagyon nagyra értékeljük, hogy idegenként is ennyire be tudunk kapcsolódni a nagyvázsonyi közösségi életbe. Összefoglalva: az önkéntes időnk első fele fantasztikus, és alig várjuk, hogy megtapasztalhassuk a következő 3 hónapot.