EVS jövője konferencia beszámoló

Kandikó Rita írása
2017.07.11.

EVS jövője konferencia

 

A Tempus Közalapítvány személyes felkérésére vállaltam a részvételt a konferencián, hiszen a 171 magyar EVS fogadó-küldő-koordináló szervezet közül a mi egyesületünk, a „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület képviselhette a Magyar Nemzeti Iroda és EVS akkreditáló és képző mellett Magyarországot a tallinni konferencián.  A konferencián való részvétel egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy egyesületünk bemutatkozhasson, megossza EVS-ben szerzett tapasztalatait, újabb és régi partnerekkel találkozhattunk, ahol megerősíthettük, illetve bővíthettük EVS hálózatunkat. A konferencián találkoztam olyan spanyol partnerszervezet képviselőjével, aki EVS képző, akivel 12 éve találkoztunk személyesen utoljára (Antonio Pozzo Spanyolországból), és volt olyan partnerünk, akivel 10 éve dolgozunk együtt és még soha nem találkoztam az egyesület elnökével, de Tallinban ez is megvalósult – a francia ADICE szervezet elnökével sokat beszélgettünk.

A konferencia az EVS-ről szólt, aminek a jövője most nagy változás előtt áll az European Solidarity Corps (ESC) bevezetése miatt.Már a partnerszervezeteinkkel elkezdtünk erről beszélgetni, és így most meghallgathattunk más véleményeket, aggodalmakat, félelmeket. Jó volt hallgatni más véleményeket, mert nekünk is vannak fenntartásaink az új rendszerrel, de mivel nagyon keveset tudtunk meg róla, ezért lehet, hogy egy jó irányba változik. A konferencia megerősített abban, hogy regisztráljunk az ESC rendszerbe, mielőbb újítsuk meg az EVS akkreditációnkat (nekünk 2017. október elején jár le), és figyeljük folyamatosan a fejleményeket. Megerősítést kaptunk, hogy adjunk be újabb EVS pályázatot 2017. októberében. Terveink között szerepel csoportos és 59 napos EVS önkéntes projektekre pályázni. A konferencián találkoztam Bernard Abrignanival, a francia Nemzeti Iroda vezetőjével. Bernard volt a TATEM képzés egyik koordinátora; 2004-2006 között másfél évben vettem részt az általa szervezett képzésen. Neki köszönhetően sikerült abban az időszakban az Euromediterrán térségben egy széleskörű partnerséget építenünk, amiért a mi napig hálás vagyok neki. Itt, a konferencián meg is köszöntem a lehetőséget neki. Bernárd véleményét kikértem, hogyan vélekedik az Euromediterrán EVS fogadás-küldésről? Lehet, hogy meg fogjuk próbálni. Augusztus 15-ig szeretnénk a leendő partnerekkel beszélni és utána augusztus 30-án szeretnék meghozni a döntést, hogy mely partnerekkel adunk be pályázatot. Terveinkről tájékoztattuk egy-két leendő partnert, akiknek tetszett az ötletünk. A jövőben szeretnénk majd ESC tapasztalatokat is cserélni a partnerekkel. Illetve javasoltuk, hogy jó lenne összegyűjteni az EVS pozitívumait, amit érdemes lehet tovább vinni vagy adaptálni az ESC rendszerben is. Nagyon kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A konferencia lehetőséget adott arra is, hogy személyesen tájékozódhassam a portugál Nemzeti Iroda álláspontjáról a megerősített mentorálással kapcsolatosan, a rövidtávú EVS-ben. A portugál Nemzeti Iroda vezetőjével, Pedro Suares tudtam erről beszélgetni.  A konferencia számomra egyik kiemelkedő elődását Ott Parna közgazdász, vállalkozó a World Sport Volunteers Movement SCULT.com alapítója tartotta. A sporttevékenységek körében van a legtöbb önkéntes.  Nagyon jó volt kis csoporttal is dolgozni az EVS minősítésén is. Csatolva küldöm a flipchart lapunkat és egy fényképet. A konferencián szerzett újabb tudást, információt munkatársaimmal, partnerszervezetekkel megosztottam, a honlap linket, is terjesztem/jük a hálózatunkban.  Szívesen megosztom tapasztalataimat bárhol az országban, ha erre majd szükség lesz a jövőben, személyesen vagy online módon is. A három nap nagyon intenzíven és tartalmasan telt el. Köszönöm, a Tempus Közalapítványnak elsősorban Szőke Zsófiának, hogy meghívást kaphattam a konferenciára. Azt hiszem az a 150 fő, aki részt vett, talán mérföldkőnek tekinti egy folyamat lezárásának és egy újabb út elindításában.

Kandikó Rita