Elhagytam egy országot és egy teljesen másikba térek majd vissza

Sasha German blogja

 

Elhagytam egy országot és egy teljesen másikba térek majd vissza

 

A nevem Sasha, és a távoli Szibériából származom, amely Oroszország része. Sokan azt hiszik, hogy Szibéria az örök telet, medvékkel teli utcákat, és részeg embereket jelenti.

Hogy őszinte legyek, ez részben igaz is. A tél körülbelül 6 hónapig tart, medvék csak az erdőben élnek, részeg emberek pedig minden országban vannak, nem csak Oroszországban.

Ez az első külföldi önkéntes tapasztalatom. Azért jöttem egy évre Nagyvázsonyba, hogy segítsek a Fekete Seregnek, időt töltsek a helyi fiatalokkal és segítsek különféle rendezvények szervezésében.

Nagy szeretettel fogadtak engem. Az itt élők nyitottak, őszinték és barátságosak. Ez hihetetlenül szép és jól esik!

Egy héttel érkezésem után megkezdődött Oroszország „különleges katonai művelete” Ukrajnában. A kormányunk így nevezi ezeket az akciókat. Véleményem szerint ez rossz megfogalmazás. A legmegfelelőbb a „háború”.

Nem vagyok politikus vagy katonai elemző, hogy felsoroljam ennek a konfliktusnak az okait, vagy hogy elkerülhető-e lett volna. Hétköznapi, érzéseit leírni próbáló fiatalember vagyok, akit érdekel mindkét, régóta testvérinek tekintett nemzet sorsa, akit érdekel a családom és a mindkét oldalon lévő barátaim sorsa.

Minden nappal rosszabbak a hírek. A nemzetközi cégek leállítják a termelést Oroszországban, sokan elhagyják piacunkat, néhányan végleg távoznak, valutánk rekordcsökkenést mutat a dollárral és az euróval szemben. A barátaim tanácstalanok. Az orosz társadalom megosztottabb, mint valaha.

Mi fog történni ezután? Elég nehéz megjósolni. De tudom, hogy elhagytam egy országot, és egy teljesen másikba térek majd vissza. De milyen lesz az?

 

Aleksandr German

fordította Üregi Dávid