Daria Makarova

Oroszország
2021.július 01.-2022.december 22.

Név:

-Daria Makarova

Honnan érkeztél?

-Oroszországból jöttem.

Mennyi időt töltöttél a Fekete Seregnél önkéntesként?

-Fél évre érkeztem, 2021 júliusától-2022 januárjáig.

Mi volt a motivációd, miért döntöttél az önkéntes program mellett?

-Sokáig gondolkoztam azon, hogy külföldi egyetemre járjak, és Magyarország is szóba került eközben. Oroszországban jártam ekkora egyetemre, és egészen véletlenül találtam rá egy önkéntesprogramot hirdető felületre. Akkor már ráadásul nem is voltam elégedett az egyetemmel, így gyorsan elküldtem az önéletrajzomat és motivációs levelemet. Azt éreztem, valamit változtatnom kell, így hát habozás nélkül tanulmányi szabadságot vettem ki és elutaztam Magyarországra.

Mi volt a feladatot, a napi teendőid?

-Fő önkéntes munkám a helyi óvodában zajlott. Minden hétköznap reggel 8-tól 12-ig az oviban dolgoztam. Leginkább az volt a feladatom, hogy a gyerekekkel játsszak és segítsem a pedagógusok munkáját, reggeliztetésben, öltöztetésben. 5-6 éves gyerekek között dolgoztam, hamar megszoktam őket is, a csoportot és az óvónőket, dolgozókat.  Mondhatom, hogy minden percét élveztem az ott töltött időnek.  Az ovi mellett még feladatom volt  heti kétszer a helyi fiatalokkal foglalkozni az ifjúsági központban, de amikor csak lehetett, a kötelező időn túl is bementem a központba, hogy velük lehessek. Az ifjúsági központ délután tart nyitva, 14:00-19:30 között.

( Kiállításon jártunk)

Megosztanád velünk egy kedves emlékedet?

-Azt hiszem, a kedvenc pillanataim mind az ovihoz kötődnek. Minden napból emlékszem valamire, ami akkor felvidított, nagy öröm látni a gyerekek valódi érzelmeit. A lakótársammal is nagyon közel kerültünk egymáshoz, ezért igyekeztünk a szabadidőnkben is együtt lenni, sokat kirándultunk, felfedeztünk szép helyeket Magyarországon, szórakoztunk együtt.

Mi tetszett leginkább Nagyvázsonyban?

-Számomra teljesen új élmény volt a falusi élet, de mind a 6 hónapban szerettem itt lenni. Nagyvázsony nagyon hangulatos hely és mindenki nagyon kedves. Szintén hatalmas plusz, hogy a falu központjában minden egy helyen megtalálható. A kedvenc helyem pedig a kolostorrom volt az erdőben, az a hely az év bármely szakában gyönyörű.

Milyen volt az élet az önkéntesházban?

-Az összes önkéntes lánnyal, akikkel együtt éltünk, összebarátkoztam és szinte minden szabadidőnket együtt töltöttük.A legfontosabb, hogy minden problémáról beszéljünk, még a legkisebbekről is, és készen álljunk arra, hogy meghallgassunk másokat is. Akkor bátran kijelenthetem, hogy a többi önkéntessel együtt élve nem lesz komoly probléma, ráadásul örömmel töltitek majd együtt az időt!