COOPTERR

Műhelytalálkozó Rómában a KIFESZ részvételével
Kiss Gábor és Pozsonyi András rövid beszámolója Rómából

A COOPTERR egy felnőttoktatási stratégiai partnerség, amelynek célja, hogy az embereket az együttműködéshez szükséges kulcsfontosságú készségekre tanítsa. A COOPTERR hat európai társadalmi szervezetet – CRIES (Románia), Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület/ Kis-Térségfejlesztők Szakmai Egyesület – KIFESZ (Magyarország), Largo (Portugália), Solidarius (Olaszország), RIPESS Europe (Luxemburg) és UFISC (Franciaország) – fog össze 28 hónapra. Ezek a civil szervezetek úgy döntöttek, hogy megosztják egymással a tapasztalatokat, gyakorlatokat és ismereteket adnak át a területi együttműködésben szerzett szakértelmük terén. A május 26-28. között, Rómában tartott műhelytalálkozó keretében a COOPTERR delegációi számtalan érdekes kezdeményezéssel ismerkedhettek meg.

 

 

 

 

Az első nap a „Come un Albero” Múzeum és Bisztró projektet ismerhették meg a résztvevők. Ez a kezdeményezés a fogyatékkal élők számára nyújt lehetőséget, miként is tudnak hasznos részesei lenni a társadalomnak és befogadást nyerni.

A több napos tanulmányút további napjain különböző projektfeladatokra és előadásokra került sor. A résztvevők bekapcsolódhattak egy folyamatban lévő projekt tervezésébe, amely a Solidarius és Róma Város 3. kerülete önkormányzatának együttműködésében folyik, s célja egy sűrűn lakott lakóterület közepén található, egykori mezőgazdasági épület új funkciójának megtalálása.

 

 

                                       

 

 

Az utolsó nap a Parsec Agriculture szervezetet látogatták meg a delegációk. Ezen csodálatos külvárosi környezetben a Marcigliana Rezervátum kulturális értékének bemutatásra került sor, amit közös csoportmunka követett.

A KIFESZ delegációjának tagjai számos jó gyakorlatot, pozitív példát ismerhettek meg a tanulmányút során, amit fel tudnak használni saját munkájukban. A delegáció résztvevői elmondták, hogy a jövőben is nyitottak minden olyan együttműködésre, amelyben a minél magasabb társadalmi haszon elérése a fő cél, és visszatükröződnek benne a fenntartható fejlődés elvei.

A nemzetközi együttműködés következő műhelytalálkozójára a CRIES szervezésében 2022 szeptemberében, Temesváron (Románia) kerül sor.

Kiss Gábor, Pozsonyi András