Coopterr csoport Temesváron

Németh Kira írása a temesvári, szakmai konferenciáról

Szeptember végén 2 napot töltött a Fekete Sereg 4 fős delegációja Temesváron, a COOPTERR következő állomásán. A COOPTERR nem más, mint egy nemzetközi szakmai, együttműködési csoport. 6 ország résztvevőivel- Portugália, Románia, Franciaország, Luxemburg, Olaszország, Magyarország-  a kultúra, edukáció és szociális/ szolidaritási/ gazdasági területeken szerzett tapasztalatokat egyesíti jó gyakorlatok és helyi prezentációk segítségével. Temesvári kollégáink a CRIES egyesület tagjaiként szervezték a La Pas fesztivált, mely elsősorban a vidéki kis- és őstermelők, emellett egyedi, kézzel készült iparművészeti alkotások piaca, párhuzamosan workshopok és előadások helyszíne.

 

La Pas fesztivál, itt éppen párolt káposzta készült

 

Temesvár egy igazán színes, több, mint 400.000 lakosú város, 2022 EKF városa. Feltétlen elmondhatjuk, hogy  érdemes volt odalátogatnunk, tapasztalatcsere okán, lévén Veszprém és a Balaton-felvidék 2023-ra szerzett kulturális főváros címet. A két, Temesváron töltött nap alatt számtalan csodás és példaértékű helyet sikerült megtekintenünk, amellett, hogy a részvevőkkel való konferencián és beszélgetések által sok-sok hasznos információ birtokába jutottunk. Jártunk a kommunista múzeumban, az AMBASADA Egyesületnél, a Kinizsi Pál utcát is megkerestük, természetesen. A FITT, edukációs központban leesett az állunk, hányféle lehetőséget teremtenek a fiatalok edukációjára és szórakoztatására.

 

 FITT- edukációs  központ, Temesvár

 

A városnéző túrán a régi, cirádás, sokat mesélő magyar épületek között meghatódva sétáltunk, míg a modern templomok és hatalmas irodaházak a fejlődés útján mutatják az utat a jövő felé.

https://www.atlasobscura.com/…/museum-of-the-communist…
https://www.plai.ro/ambasada/
https://youth.europa.eu/volunteering/organisation/53269_ro