Alexander „Sashsa” German

Szibéria
2022 január-2023 január

1. Mikor és mennyi ideig dolgoztál önkéntesként a Fekete Seregnél?

        -2022 januárjától 2023 januárjáig.

 

2. Mi volt a motivációd a projekt megvalósításában/Miért döntöttél úgy, hogy önkéntes leszel  Magyarországon?

      -A projekt előtti évben szerettem volna lehetőséget találni arra, hogy egy évet külföldön töltsek. Eleinte a német nyelvű országokra koncentráltam, mert büszkén mondhatom, jobb a német tudásom, mint az angol. Aztán úgy történt, hogy a szabadságomat Magyarországon töltöttem.   Kellemesen meglepett az ország szépsége és hangulata. Miért ne mennék Magyarországra?

 

3. Mi volt a projektje? Milyen volt egy hétköznapi nap?

  -Változatos volt az önkéntes tevékenységem. Hetente egyszer (nyár előtt kedd volt, nyár után hétfőn)  egy másik önkéntes és én napi néhány órát délutáni iskolában töltöttünk, hogy segítsünk a gyerekeknek angolul és németül tanulni. Három nap a helyi ifjúsági központban ifjúsági munkánk volt. Csócsóztunk, kártyáztunk, ping-pongoutunk is.  Továbbá nyári tábor gyerekekkel júliusban, régészeti tábor a faluban augusztusban és szeptemberben,  önkéntes csapatok támogatása.

 

4. Mi a kedvenc emléked az itt töltött időről?

-Azt mondanám, nagyon sok felejthetetlen pillanat van. Az első dolog, ami eszembe jut, az autóval, busszal, vonattal, hajóval utazni Magyarországon és más országokban. A második dolog, amire gondolok, az emberekkel való beszélgetés: más önkéntesekkel, főnökünkkel, mentorainkkal, néha helyi fiatalokkal és véletlenszerű emberekkel. A harmadik dolog az, hogy egyedül sétálunk a falunkban, és hallgatjuk a podcastot.

 

 

5. Egy vicces emlék, amit szívesen megosztanál?

 -Nagyon rossz a magyarom. A Kéked nevű kis faluban voltunk. Ahelyett, hogy azt mondtam volna, hogy „Jó étvágyat”, azt mondtam, hogy „Jó éjszakát”. Az előszobában ülő emberek meglepetten néztek rám.

 

 

 

6. Mit szeret/tetszett a legjobban Nagyvázsonyban?

-Természet, béke, emberek és az Iskola utca.

 

7.Milyen volt az élet az önkéntesházban? 

-Kihívásokkal teli.

 

8.Miért ajánlanád az önkéntességet a Fekete Seregnél?

– Az önkéntesség segít megérteni önmagad. A Feket Sheregen különféle tevékenységekbe lehet bekapcsolódni. Ez fontos.

 

 9. Milyen hasznot hozott neked a projekt és az itt töltött idő? 

– Fejlesztem az angol tudásomat, sok érdekes emberrel és egy csodálatos lánnyal ismerkedtem meg, és 6 országban jártam. Őszintén szólva ez életem egyik legjobb éve.

 

10. Mik a terveid a jövőre nézve?

– A projekt előtt több évig földrajz tanárként dolgoztam egy főiskolán. Hazám most bizonytalan helyzetben van a háború miatt. Valószínűleg megpróbálok módot találni arra, hogy külföldre menjek tanulni vagy dolgozni. Talán Finnországba.

 

11. Szeretnél még valamit elmondani?

-Szeretnék köszönetet mondani a Fekete Sereg dolgozóinak és dolgozóinak, nevezetesen: Dávidnak a projekt előtti interjúban nyújtott támogatásáért, a papírmunkában nyújtott segítségéért és az érdekes beszélgetésekért; Ferenc az ifjúsági központ hangulatáért és vicces poénokért; Kira adminisztratív munkájáért és támogatásáért; Rita az utazásokért, a projektek szervezéséért és a mindenről való beszélgetésért. Sok szerencsét!