A Zichy család hazalátogatott

Kandikó Csanád írása
A Zichy család nagyvázsonyi látogatásáról

 

 

2022 március 5-e történelmi nap volt Nagyvázsony történetében! A Zichy család 60 évvel Vázsonyból történő elköltözése után először látogatott hivatalosan haza ősi sasfészkébe, Vázsonykőre. A család megérkezését követően ellátogatott a Zichy-kastélyba is. A családi látogatással párhuzamosan a Magyar Történelmi Családok Egyesülete és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület adománygyűjtést rendezett a háború kárpátaljai menekültjeit támogató Kárpátaljai Szövetség részére. Az adományok 2022. március 6-án vasárnap átadásra kerültek. Ezúton is köszönünk minden támogatást!

Az előadásra – mondani sem kell – zsúfolásig megtelt a Reményi Antal Rendezvényház (leánykori nevén Kisiskola) nagyterme, szó szerint még a színpadon is ültek.

 

Az estet Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere nyitotta meg, utána dr. Kandikó Csanád helytörténész (a vazsonykő blog szerkesztője) mutatta be röviden a Zichy család Vázsonykőre kerülésének történetét. Az est fénypontját az utolsó vázsonyi gróf, Zichy Pál unokája és dédunokája, dr. Zichy Mihály történész és Zichy Pál, a Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnökének előadása adta.

A színvonalas esten rengeteg, eddig sosem látott fotót láthatott a nagyérdemű. A Zichy-leszármazottak előadásán megismerhettük a grófi család mindennapjait, a kommunista rendszer kiépülését követő szenvedéseit, különös tekintettel Zichy Péter recski fogva tartására.

Az előadást követően megoldást talált egy régi rejtély, kiderült, hol élt a grófi család a kastélyból történő kiűzetést követően (Jókai utca 18.). Az egyik legmeghatóbb pillanat Péntek Imréné Emma Néni felszólalása volt, aki könnyek között emlékezett meg arról, hogy az általuk oly’ tisztelt gróf a cselédeitől kapott élelmet, mivel munkát sehol sem adtak neki az átkosban. Az est zárása után a nagyérdemű megtekinthette a csak erre az estére, a Zichy család eredeti okirataiból rendezett kiállítást is. Fontos megjegyezni, hogy március végéig a Reményi Antal Rendezvényház termének hátsó részén megtekinthető a Zichy család és Nagyvázsony viszonyát bemutató kiállítás, melyet a családtól kapott, eddig sosem látott közel félszáz fotó tesz még izgalmasabbá.

Az estről a „The Watching Duck Studio” kisfilmet készített Holczer Balázs és Göntér Eszter jóvoltából, valamint egy kis riport is készült a Zóna TV részére, ami március 30-án került bemutatásra.

 

 

 

Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében valósult meg. #VeszpremBalaton2023 #VEB2023 a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület koordinálásában.

Dr. Kandikó Csanád