A változás szele

10 napos ifjúsági csere Portugáliában
Jávorka Viktória írása

 

 

A változás szele volt a címe az Erasmus+ ifjúsági csere keretében Alvitoban Portugáliában megvalósult 10 napos programnak. Alvito egy 1200 fős falu, mely Lisszabontól kb. 2,5 óra autóútra délre, Alentejo régióban található.

A program végéhez érve, szabad programként két napot Lisszabonban töltöttünk. Az ifjúsági csere résztvevői Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból, Észtországból, Romániából, Portugáliából jöttek, öt fős csapatunk pedig Magyarországot képviselte.

 

 

 

Az esemény alatt rengeteg érdekes, szép és vicces programokon vettünk részt. A csoportos játékokon, feladatokon túl kirándulásokra és közös délutáni medencézésekre is jutott idő.
A hét folyamán meglátogattuk Évora UNESCO világörökséghez tartozó városát, ahol eltöltöttünk egy teljes napot, megnéztük a város híresebb épületeit, megkóstoltuk a helyi édességeket, valamint jártunk a pávaudvarban, ahol láttunk pávacsibéket is.

 

 

A projekt témája a vidéki életben való aktív részvétel volt, ehhez kötődően egy délutáni programként a helyi tradicionális ételeket és italokat volt lehetőségünk megkóstolni, miközben a helyi énekkar portugál dalokkal szórakoztatott minket. Folytatva a helyi közösség megismerését, csoportosan részt vettünk egy az Alvitoban található kastélyban tartott portugál zenei koncerten is. A hét több estéjén is részt vettünk olyan interkulturális programokban, amelyek során a résztvevő országok kultúrájával, szokásaival, népszerű ételeivel ismerkedhettünk meg, prezentációk, kóstolók formájában.

 

 

A hét vége felé ellátogattunk a Monsaraz kastélyhoz, amit egy izgalmas feladatmegoldó rejtvénykeretében csoportokra bontva fedeztünk fel. Még aznap lementünk a kastély mellett található Alqueva tóhoz is, ahol fürdési lehetőségünk is volt. Portugália tavainak felfedezése itt nem ért véget, ugyanis ellátogattunk egy másik tóhoz, melynek neve Barragem de Odivelas. A tavon lehetőség volt kenuzásra, valamint a tó mellett a falmászás művészetét is elsajátíthattuk.

 

 

Az utolsó napon pedig visszatértünk Lisszabonba, ahol felfedeztük a gyönyörű Portugál fővárost. Mi, magyar csapattal eggyel több napot maradtunk, amelyen meglátogattuk Európa legnyugatibb pontját, nevezetesen Cabo de Roca t, majd körbe néztünk Cascais városában is.

 

 

Az egész út élményekben és kalandokban gazdag volt, úgy gondolom az angol tudásunk is sokat fejlődött ezalatt a 10 nap alatt. Azoknak, akik gondolkodnak, hogy részt vegyenek-e hasonló ifjúsági cserén, azt tanácsoljuk hogy bátran vágjanak bele, hiszen a felejthetetlen élmények mellett új ismereteket szerezhetnek, fejleszthetik kompetenciáikat mindezt egy új környezetben, életre szóló barátságokat kötve.

 

Jávorka Viktória