A Fekete Sereg Kinizsi-sírkutatás projektje lett az év önkéntes programja 2022-ben

Kandikó Rita írása

A Fekete Seregé lett az év önkéntes programja

 

 

December 1-én az Önkéntesség Világnapjához közeledve (december 5.) ennél nagyobb ajándékot nem is kaphatunk, mint hogy az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) az Év önkéntes programja díját 2022-ben a Kinizsi-sírkutatásnak ítélte!

 

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 20 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy elterjessze az önkéntesség eszméjét és minél több embert biztasson arra, hogy önkéntesnek lenni jó. Az Év
Önkéntes Programja díjra olyan civil szervezeteket és intézményeket lehetett jelölni, amelyek mindennapi tevékenységeiket önkéntesek segítségével látják el.

 

A zsűri 2022-ben a Kinizsi Pál és utódja, Horváth Márk maradványainak és Nagyvázsony-Balaton-felvidék helytörténetének mélyebb megismerését célzó régészeti ásatást díjazta. A Kinizsi-feltárás a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület égisze alatt, a közösségi régészet elvei alapján
zajlott, s azon 16 ország több mint 30 önkéntese vett részt. A „nemzetközi önkéntesek” mellett tucatnyi helyi és környékbeli fémkereső, kutató vette ki a részét a kutatásból, s antropológusok is segítették a kutatók munkáját. Az ásatást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze mint ásatásvezető és Győrffy-Villám Zsombor ásatásvezető-helyettes, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze vezették. A projektvezető dr. Kandikó Csanád, helyettese pedig Kandikó Levente.

 

  Kép az díjátadás pillanatáról

 

 

 

Lelkes önkénteseink is elkísértek bennünket a gálára.

( Sasha German, Mirka Koskenmaa, Isabelle Pölmann, dr. Kandikó Csanád, Pátkai Ádám, Kandikó Levente, Németh Kira, Jánika Brauer, Kandikó Rita, Szabó Anna)

 

A képen a gálán kiosztott díjak boldog tulajdonosai láthatók

 

Az ásatás a Veszprém-Balaton 2023 European Capital of Culture / Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósult meg.

 

A videón megtekinthetitek a rövid összefoglalót munkásságunkról. Továbbra is várjuk követőinket!

 

Köszönjük! Folytatjuk…