A Czinka Panna tanulmányúton Nagyvázsonyban

Tóth Nikoletta, újkígyósi önkéntesünk rövid írása

A Czinka Panna tanulmányúton Nagyvázsonyban

 

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szeptember 27-én, a reggeli órákban nagy örömmel fogadta,  a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület delegációját  Veszprém megye kicsiny, de annál híresebb településén, Nagyvázsonyban.  A 13 fős delegáció tagjai Sokorópátkáról, Szerecsenyből és Gyömöréről érkeztek,  polgármesterek, közösségfejlesztő szakemberek, önkormányzati munkatársak, képviselő-testületi tagok. Elsősorban a  nagyvázsonyi közösségfejlesztő jó példákra voltak kíváncsiak és az ifjúsági munka működését  tanulmányozták, az önkéntesek mindennapjainak bemutatását, és magát a programot lehetővé tevő források ismertetését kívánták megismerni a találkozón.

 

 

A tartalmas eszmecserét követően a két egyesület tagjai meglátogatták a Szent Mihály-kolostor romjait, valamint az Igásló Központban érdekes előadást hallhattak Fábry Szabolcs ,polgármester  úrtól, a központról és a település közösségfejlesztői lehetőségeiről. Az előadás után  kellemes beszélgetést folytattak a vendégek a polgármester úrral és Oláh Gergő várnaggyal. 

A nap folyamán mi is hallottunk jó példát, a Vörös barátok (templomos lovagok) mondáját Sokorópátkáról, ami a Győr-Moson-Sopron megyei értéktárba is bekerült, mint kulturális örökség. 

Kora délután a Vázsonyvölgy Vendéglőben egy közös ebédre invitáltuk kedves vendégeinket, ahol egy kötetlen beszélgetés során közelebbről is megismerhették egymást a tanulmányút résztvevői és a Fekete Sereg önkéntesi, munkatársai. Az ízletes ebédet követően a Czinka Panna kívánságának eleget téve, megtekinthették a felújítás alatt álló Kinizsi Várat, amely látványosság remek zárópontja lett a napnak.

 

Tóth Nikoletta